MENU

КЛЕНОВЫЙ БУЛЬВАР 2

MART ARCHITECTS
Концепция архитектурного проекта станции Московского метрополитена "Кленовый бульвар 2"
Москва, 2020

KLENOVIY BUL'VAR 2

MART ARCHITECTS

Concept of the architectural design of the Moscow metro station "Klenovy Boulevard 2"
Moscow, 2020
Русский
English
Команда
MART Architects, Мельник Павел, Родионова Олеся, Алена Дьякова, Евсеева Екатерина

Объект

Московский метрополитен

Локация

г.Москва
Team
MART Architects, Melnik Pavel, Rodionova Olesya, Alyona D'yakova, Evseeva Ekaterina

An object

Moscow subway

Location

Moscow
If a building becomes architecture, then it is art

Станция «Кленовый бульвар 2» является новой отправной точкой в путешествие по знаковому объекту русского деревянного и каменного зодчества, Музею-заповеднику Коломенское.

"Klenoviy bul'var 2" metro station is the new starting point in the journey around the iconic object of Russian wood and stone Architectural Museum-Reserve Kolomenskoye.

Лаконичное интерьерное пространство, насыщение его духом музея, деталями с кодировкой идентичности заповедника и уважением к контексту местности, формируют уникальный архитектурный образ станции. Этот образ наполняет её множеством смыслов и визуально воспринимается, как дополнительный элемент навигации в городе. Главной идеей является музеефикация и проявление внимания к сохранению историко-культурной и художественной ценности деревянного зодчества.

The concise interior is saturated with the spirit of the museum, details encoded with identity of the Reserve and respect for rural context all form a unique architectural image of the station.


This image fills the station with numerous meanings and is visually perceived as an additional navigation element in the city.

Белые чистые оттенки натурального камня, создающие спокойствие и гармонию, сочетаются с фактурой дерева, которая добавляет настроение и особый стиль. Ритмичность пилонов на платформе вступает в диалог с композицией световых элементов, создавая суперпозицию ритма вдоль платформы и подчеркивая уникальные экспозиционные участки на ней.

The main idea is the museumification and to draw attention to the preservation of the historical, cultural, and artistic value of the wooden architecture.


Pure shades of natural white stone create tranquility and harmony, combined with wooden texture, which elevates the mood and a distinctive style.


The rhythmic placement of poles on the platform invite into a dialogue with the lighting elements composition, creating a superposition of the rhythm along the platform and highlighting the unique exposition areas on the platform.

Объединяющим элементом служит геометрия, зашифрованная в раскладке плит натурального камня, отделке потолка над путями и фасада павильона, являясь современным прочтением архитектурных деталей Коломенского. Световые акценты задают направление движения, приглашая в город на прогулку по музею-заповеднику, живописнейшему району,
протянувшемуся вдоль берега Москвы реки.
Geometry serves as a uniting element encoded into the natural stone slab layout, in the ceiling finish above the train tracks and in the facade of the pavilion, representing the contemporary perusal of Kolomenskoye architectural details. The lighting accents dictate the direction for movement, inviting for a walk in the city's Museum-Reserve, around the picturesque neighborhood stretched along the Moscow riverbank.